Ammunitionsbunkeren

 

Underjordisk bunker til opbevaring af ammunition til luftskibene. Den 117 m2 store bunker består af en 11 m lang gang, der fører ned til tre rum. Det første er et lille forrum med egen dør, mens de to andre er magasinrum af henholdsvis 14×7 m og 5×7 m størrelse og forbundet med hinanden ved en enkelt dør.

Bunkeren blev bygget i 1916, samme år basens luftskibe begyndte at deltage i de luftangreb på England, tyskerne havde indledt i januar 1915. Luftskibenes hovedopgave var dog rekognoscering, og af de ca. 300 missioner der blev fløjet fra Tønder, var kun 25 angrebsmissioner.

De tyske luftskibe kunne alt efter størrelse medføre 500 til 3.200 kg bomber, og blev gerne lastet med en blanding af såvel brænd- som sprængbomber i forskellige størrelser. Til transport af  bomberne løb langs bunkerens nordside et stikspor, som forbandt den med Zeppelinhallerne og det lokale jernbanenet. Sporet førte dog ikke ned i selve bunkeren, så turen op til togvognen må være foregået på rullevogne med håndkraft.

  • Ammunitionsbunkeren
    Ammunitionsbunkeren